A leesés elleni védelem alapelvei..

A leesés elleni termékek használatának célja, hogy megelőzzük a magasból történő leesést, csökkentsük annak esetleges hatásait és, hogy elszigeteljük a dolgozókat bizonyos veszélyes területektől.

A leesés elleni védőeszközöket három kategóriába soroljuk.

A magasban történő munkavégzés esetén 3 fő elvet kell figyelembe venni.

Elkerülés elve

Mérlegelni kell minden olyan alternatív megoldást, mellyel elkerülhető a magasba történő munkavégzés.

Megelőzés

Amennyiben a feladat nem elkerülhető, alkalmazzon minden lehetséges megelőző intézkedést a leesés elleni rendszer kialakításánál.

Csillapítás

Olyan körülmények között, ahol a leesés veszélyét nem lehet megakadályozni, használjon hálót vagy más leesést csillapító berendezést a megfelelően kidolgozott munkahelyzet beállítás és a leesés elleni rendszer használata mellett.

Tudta?

Ha a Portwest leesés elleni termékek nincsenek használatban, és tiszta, száraz környezetben vannak tárolva, potenciális élettartamuk a következő:

Textil eve= 10 év
Fém eve= korlátlan

Ha már az eszköz használatban volt, a felhasználónak minden használat előtt meg kell vizsgálnia, ill. egy képzett és kompetens személynek évente felül kell vizsgálnia a leesés elleni védőeszközöket.

Magasban végzett tevékenység alkalmazása

A leesés ellen védő eszközök használatához három fő csoportot kell meghatároznunk: rögzítési pontok, teljes testhevederek és csatlakozók, a leesés elleni védelem ABC-je.

A zuhanásgátló védőeszközökre vonatkozó szabványok:

Testhevederek

EN361:2002

Személyi védőeszközök magasból való lezuhanás megelőzésére. Teljes testhevederzet.

A szabvány igazolja, hogy a hevederzet megfelelt a zuhanásteszten, mely során egy 100 kg-os súllyal szimulálták a veszélyes helyzetet. Ez megmutatja, hogyan viselkedik a hevederzet.

EN358:2000

Személyi védőeszközök munkahelyzetekhez és magasból való lezuhanás megelőzésére. Övek a munkahelyzet beállítására, fékezésére és rögzítésére.

A szabvány igazolja, hogy a munkahelyzet beállító öv és a rögzítő kötelek megfeleltek a statikus terheléses vizsgálaton, több mint 3 percig a terhelés elengedése nélkül.

Zuhanás gátlók

EN360:2002

Személyi védőeszközök magasból való lezuhanás megelőzésére. Visszahúzható típusú lezuhanás gátlók.

A szabvány a visszahúzható típusú lezuhanás gátlókra vonatkozó előírásokat tartalmazza. A berendezésbe energiaelnyelő elem is beépíthető.

Kötélzetek

EN 354:2010

Személyi védőeszközök magasból való lezuhanás megelőzésére. Rögzítő kötelek.

A szabvány igazolja, hogy a rögzítő kötél megfelelt a zuhanási vizsgálaton. A terhelést megtartotta, sérülést nem okozott.

EN355:2002

Energiaelnyelők

Energiaelnyelők, zuhanás megállító rendszerek összetevője, ami garantálja teljes biztonsággal a magasból való esés megállítását, csökkentve a sokk okozta ütődést.

Csatlakozók/Zuhanás gátló

EN362:2004

Személyi védőeszközök magasból való lezuhanás megelőzésére. Csatlakozók.

A szabvány igazolja, hogy a választék minden csatlakozó eleme megfelelt a szabvány által meghatározott terhelési teszten.

EN 353-2:2002

Személyi védőeszköz magasból való lezuhanás megelőzésére.

2. rész: Hajlékony rögzített vezetéken alkalmazott, vezérelt típusú lezuhanás gátlók.

EN1891:1998

Személyi védőeszközök magasból való lezuhanás megelőzésére. Kis nyúlású védőköpennyel ellátott kötél.

Személyi védőeszközök magasból való lezuhanás megelőzésére. Kis nyúlású védőköpennyel ellátott kötélzetekre vonatkozó előírások.

 

 

Alexa Seleno
@alexaseleno
0
    0
    Kosár Tartalma
    A kosár üresVissza a Shopba
    Zuhanásgátló