Hogyan válassza ki a megfelelő légzésvédőt?

A légzésvédők kiválasztásának 4 egyszerű lépése:

1. Határozza meg a veszélyt

Por = Szilárd részecskék több méretben szilárd anyagok zúzásával.Ködök = Elpárolgott folyadék részecskéi (víz vagy szerves alapon).Füstök = Kis méretű részecskék elpárolgott vagy olvasztott szilárd anyagokból, általában égésből származóan. Szilárd részecskék. Ezek mechanikai és elektrosztatikus szűrőt igényelnek.Egyszer használatos maszkok: FFP1, FFP2, FFP3Teljes vagy félálarcok P szűrővel.
Gázok és gőzök = Anyagok, amelyek általában a levegőben terjednek. Lehetnek folyadékok, melyek folyékony vagy szilárd állapotból generálódnak lebegővé párolgás vagy forrás útján. Lebegő anyagok. Ezek aktív szénszűrőt igényelnek + A/B/E/K vagy kombinált szűrőt

2. Azonosítsa a mérgező anyagot

3. Azonosítsa a koncentrációt és hasonlítsa össze az expozíciós határértékkel.

TLV = a szennyező anyag azon koncentrációja, amelynek a felhasználó még ki lehet téve egészségkárosodás nélkül.

a) határérték – Idő súlyozott átlag (TLV-TWA): Átlagos expozíció a 8 óra/nap, 40 óra/hét munkarend alapján.

b) határérték – Rövid távú expozíciós határérték (TLV-STEL): Spot expozíció időtartama 15 perc, amelyet nem lehet megismételni több mint 4-szer naponta és legalább 60 perc el kell teljen az expozíciós időszakok között.

c) határérték – Plafon érték (TLV-C): Az abszolút expozíciós határérték, amelyet soha nem szabad túllépni.

4. Válassza ki a védelem típusát

Gáz és gőz szűrők Por és aeroszol szűrők
Típus Színkódolás Felhasználás Típus Színkódolás Felhasználás
A   Szerves gőzök és gázok, melyeknek forráspontja 65 °C vagy magasabb (oldószerek és szénhidrogének). FFP1   Védelmet biztosít a nem mérgező por és vagy vízbázisú aeroszolok ellen.
B   Szervetlen gőzök és gázok (kivéve a szén-dioxid/monoxid) FFP2   Védelmet biztosít az enyhén mérgező, vagy irritáló aeroszolok és/vagy folyadékok ellen
E   Kén-dioxid és más savas gázok és gőzök. FFP3   Védelmet biztosít a mérgező aeroszolok és/vagy folyadékok ellen.
K   Ammónia és szerves ammónia származékok, gőzök és gázok.      

Gáz és gőz szűrők abszorpciós kapacitása:

1. osztály: alacsony kapacitású szűrő (szennyező anyag koncentrációja <0,1% vagy 1000 ppm*).

2. osztály: átlagos kapacitású szűrő (szennyező anyag koncentrációja <0,5% vagy 5000 ppm*).

3. osztály: nagy kapacitású szűrő (szennyező anyag koncentrációja <1% vagy 10.000 ppm*).

*ppm = részecskeszám koncentráció, részecske per millió

Szűrőbetétek kiválasztási útmutatója

Típus AFelhasználás: szerves gőzök és gázok, melyeknek forrásponta 65 °C vagy magasabb. (oldószerek és szénhidrogének) Típus BFelhasználás: szervetlen gőzök és gázok (kivéve a szén-dioxid/monoxid) Típus EFelhasználás: kén-dioxid és más savas gázok és gőzök
Típus KFelhasználás: ammónia és szerves ammónia származékok, gőzök és gázok. Típus ABEKFelhasználás: kombinált szűrők (minden ABEK típus) Típus PFelhasználás: P. por/részecske

Szűrő kiválasztó a bajonett záras szűrőkhöz (P420, P430, P500, P510) A szűrők csomag kiszerelésben rendelhetőek.

Cikkszám Szűrő típusa Osztály
P902 Gáz szűrő A2
P921 Gáz szűrő ABEK1
P941 Részecske szűrő P3R
P952 Kombinált szűrő A2P3
P961 Kombinált szűrő ABE1P3R
P971 Kombinált szűrő ABEK1P3R

Szűrő kiválasztási útmutató a P410 menetes szűrőhöz. A szűrők csomag kiszerelésben rendelhetőek.

Cikkszám Szűrő típusa Osztály
P900 Gáz szűrő A1
P920 Gáz szűrő ABEK1
P940 Részecske szűrő P3R
P950 Kombinált szűrő A1P3R
P970 Kombinált szűrő ABE1P3R

Szűrő kiválasztási útmutató az univerzális csatlakozású P516-os Helsinki teljesálarchoz. A szűrők csomag kiszerelésben rendelhetőek.

Cikkszám Szűrő típusa Osztály
P906 Gáz szűrő A2
P926 Gáz szűrő ABEK2
P946 Részecske szűrő P3R
P976 Kombinált szűrő ABEK2P3

Tudta Ön?Mi a különbség az alacsony a közepes és a nagy kapacitású szűrők között?A nagyobb mennyiségű aktív szén, a kisebb térfogat a kisebb tömeg vagy a kisebb légzési ellenállás. Például lehet, hogy egy B2-es típusú szűrő ugyan azt a védelmet adja, mint egy B1-es típusú szűrő, de utóbbinak hosszabb lesz az aktív szén mennyiség miatt az élettartama. Márészt használata is jóval kényelmesebb. Hisz súlya kisebb, légzési ellenállása pedig csökken.

Az arc illeszkedési teszt

Mi az az arc illeszkedési teszt?

Egy metódus amely megvizsgálja, hogy a légzésvédő álarc megfelelően illeszkedik-e viselője arcához.

Miért van szükség erre a vizsgálatra?

A légzésvédő álarcok teljesítményét nagyban meghatározza, hogy az álarc megfelelően illeszkedik és zárja-e viselője arcát. Minden emberi arc más és más formájú, ezért nem létezik megoldás arra, hogy a légzésvédő univerzális legyen és mindenkire tökéletesen illeszkedjen. A nem megfelelő illeszkedés csökkenti azonban a védelmi képességet. Így minden képpen meg kell győződnünk arról, hogy a dolgozó képes-e megfelelően rögzíteni a légzésvédőt.

Hogyan végezzük el az illeszkedési tesztet?

Két alapvető módszerrel:

– Qualitatív vizsgálat: Egyszerű megfelelt/nem felelt meg jellegű teszt, melyet az anyaggal végzünk. A viselő szubjektív véleménye alapján történik az értékelés. Ezen vizsgálatok könnyen elvégezhetőek és alkalmasak félálarcok és egyszer használatos maszkok tesztelésére. Teljes álarcok vizsgálatára nem alkalmas.

– Quantitatív illeszkedési teszt: Egy speciális eszközre van szükség hozzá. Alkalmazható teljes és félálarcokon. A quantitatív illeszkedési teszt egy objektív mérési módszer, mely illeszkedési faktor számokat állapít meg. Minél magasabb a faktor szám, annál jobban illeszkedik, azaz teljesít a maszk tesztelés során.

Teljes és félálarcokra, légzésvédőkre. Gáz és kombinált, valamint részecske szűrőkre vonatkozó szabványok:

EN 136:1998

Légzésvédők. Teljes álarcok. Követelmények, vizsgálatok, megjelölés.

Ez az európai szabvány meghatározza a légzésvédő teljes álarcokra vonatkozó minimum követelményeket.

EN 140:1998

Légzésvédők. Félálarcok és negyedálarcok. Követelmények, vizsgálatok, megjelölés.

Ez az európai szabvány meghatározza a légzésvédő félálarcokra és negyedálarcokra vonatkozó – kivéve a mentő és búvár készülékeket – minimum követelményeket.

EN 14387:2004

Légzésvédők. Gázszűrő betétek és kombinált szűrők. Követelmények, vizsgálatok, megjelölés.

Ez az európai szabvány a gázszűrőkre és kombinált szűrőkre vonatkozik, melyek a meghatározott légzésvédő eszközök alkatrészeiként használhatóak.

EN143:2000

Légzésvédők – részecskeszűrők.

Ez az európai szabvány meghatározza a légzésvédő részecskeszűrőkre vonatkozó minimum követelményeket, kivéve a mentőberendezések és szűrő álarcok.

Egyszer használatos maszkok

A Biztex márkanév garantálja, hogy a teljes egyszerhasználatos maszk választék kiváló minőségű és kiemelkedő teljesítményt nyújt. A teljes választék speciális Biztex alapanyagból készül, mely magas szintű védelmet biztosít viselőjének a különböző munkahelyi kockázatokkal szemben, beleértve a folyékony vegyi anyagokat, a statikus elektromosságot, száraz részecskéket és a radioaktív szennyeződéseket. A Biztex választékban megtalálhatóak az egyszerhasználatos légzésvédő maszkok és a korlátozott élettartamú védőruházatok is.

Hogyan válasszon maszkot?
  FFP1 FFP2 FFP3
Védelem Véd a nem mérgező porok és/vagy vízbázisú aeroszolok ellen. Véd az enyhén mérgező vagy irritáló szilárd aeroszolok és/vagy folyadékok ellen. Véd a szilárd aeroszolok és/vagy mérgező folyadékok ellen.
Felhasználási példák Kövek kezelése, terméskő, cellulóz, beton fúrás Puha fa csiszolása, kompozit anyagok, rozsda, gitt, gipsz, műanyag vágás/marás/csiszolás, fém fúrása Keményfa csiszolása (bükk, tölgy), fa kezelése során a réz, kröm vagy arzén alapú termékek használata, cement csiszolás.
Anyagok Liszt, kalcium-karbonát (mészkő), grafit, pamut, por beton. Kezeletlen fenyő, csiszolás, vágás, hegesztés, marás, szén, üvegszál, ásványgyapot, porított növényvédőszer, gabona, por Azbeszt, növényvédőszer, biológiai, gyógyszerészti, por, kezelt fa, keményfa, króm, lime, ólóm.
A szűrés min. %. 80% 94% 99%
Teljes beszivárgás (TIL) 22% 8% 2%
Névleges védelmi tényező (NPF) 4,5 x TLV 12,5 x TLV 50 x TLV
Hozzárendelt védelmi érték (APV) 4 x TLV 10 x TLV 20 x TLV

Az egyszerhasználatos maszkokra vonatkozó szabványok:

EN149:2001 A1:2009

Részecskék elleni, szűrőanyaggal ellátott álarcok.

Az EN149:2001 A1:2009 kiegészítő szabványelőírás szerint, a védőeszközön fel kell tüntetni az „R” (reusable – újra felhasználható) vagy az „NR” (non-reusable – nem használható fel) jelöléseket. Ha a terméket az „NR” jelölés szerepel, akkor a maszknak a már megszokott egy műszak, vagyis 8 óra a maximális használhatósági ideje. A szabvány által előírt terheléses tesztet teljesítő „R” jelölésű félálarcok alkalmasnak a műszak utáni újbóli felhasználásra, amíg légzési ellenállásuk megfelelő.

TIL: A telejes beszivárgás – A környező atmoszféra beszivárgása a légzésvédőbe.

NPF: Névleges védelmi tényező – A légzésvédő által biztosított névleges védelmi szint (laboratóriumi körülmények között.)

APV: Várható védelmi szint – A védelem szintje, amely reálisan várható az adott munkahelyi körülmények között.

Dolomite teszt – D: az EN149-es szabvány által meghatározott dolomit poros kiegészítő vizsgálaton is megfelelt, bizonyítva ezzel hosszabb élettartamát és jobb légzési komfortját.

Alexa Seleno
@alexaseleno
0
    0
    Kosár Tartalma
    A kosár üresVissza a Shopba
    Légzésvédők