Lábbelik Használati útmutatója…

Emlékeztetjük, hogy a használati tájékoztató tartalmának meghatározása a jelenleg is hatályban lévő törvényben van benne foglalva. (1992. December 4-ei törvény rendelet II. függelékének 4.cikkelyének 1 pontja; 1997. Január 2-ai törvényrendelet 2. pontjának 12. cikke szerint). Ezen lábbeli gyártása során felhasznált alapanyagok egyike sem ártalmas az egészségre. A termék másodosztályú I.P.D. (Individual Protection Device – Személy Védelmi Eszköz) mely az EEC Directive 89/686 sz. szabványa alapján CE jelzéssel ellátott.

Egyéb követelményeket támasztó lábbelik tartalmazhatják az alábbi azonosító betűkódokat:

EN ISO 20345:2004 EN ISO 20346:2004 EN ISO 20345:2004
SB S1 S2 S3 SB S1 S2 S3 SB S1 S2 S3 Az EN ISO 20344:2003 alapján meghatározott értékek
A – Antisztatikus képesség X X X X X X X X X 0,1 MΩ és 1000 MΩ között
 E – Ütődés elnyelő sarokrész  – X X X X  X X >20 joule
 WRU – Vízlepergetés és elnyelés a cipő felső részén  – X X  – X X  – X X  >60 perc alatt – Elnyelőképesség <30%
 P – talpátszúródás ellen védő talplemez  – X  – X  – X Behatolás álló talp >1100 N
 CI – Hideg elleni védelem  –  Hideg elleni hőszigetelés
 HI – Hőállóság  –  Meleg elleni hőszigetelés
 C – Elektromosságot vezető képesség  –  <0,1 Ω
 HRO – Közvetlen hőellenállás a talprészen  –  Hőálló talp 300 C-on tesztelve 60 másodpercig
 AN – bokacsont védő képesség  –  Boka védelem
 I – Elektromosan leszigetelt (Dielektromos  –  Szigetelő lábbeli
 WR – Vízálló képesség a cipő egészén  –  Vízálló lábbeli
 M – lábujjcsont védő képesség  –  Belmagasság behatás után > 40mm
 CR – Felsőrész szakadás, repedés vagy vágás gátlóval ellátott  – I tényező > 2,5
FO – Talprész olaj és egyéb szénhidrogén származékokkal szembeni ellenállása  –

A méret a talprész alján található.

A cipő szárának vagy a nyelv belső felületén található: -gyártó márkajelzése -áru cikkszáma -gyártási hónap és év -az alábbi megjegyzések: lásd CE tanúsítvány jelölések.

A lábbeli a megfelelő jelölés hiányában nem véd az adott veszéllyel szemben.

A használati utasításon kötelező feltüntetni: A gyártó vagy forgalmazójának neve és címe.

A CE jelölések igazolják, hogy a termék megfelel a személy védelmi eszközökre vonatkozó személyi biztonsági felszerelésekre hozott CEE/89/686-os EEC európai rendeletben lefektetett alapvető előírásoknak, az alábbi szempontokat érintve:

– Sérülést nem okoz, kényelmesség, anyagtartósság megbízhatósága és ergonómiai tényezők.

– Megcsúszástól való védelem: mindegyik lábbeli meghaladja az ENV 13287-es törvényben megkövetelt feltételeket. A felhasználót tájékoztatni kell, hogy az új cipő csúszásgátlási képessége kezdetben alacsonyabb lehet a gyártó által elvégzett teszt eredményéhez képest., továbbá, hogy a cipő csúszásgátlási képessége változhat a használtság mértékének arányában, illetve, hogy a tanúsítványi részletek teljesítése nem garantálja minden esetben a csúszás hiányát. A csúszásvédelemre vonatkozó ENV 13287 törvény teljesítését jól láthatóan fel kell tüntetni a használati útmutatóban, ennek hiányában a cipő nem minősül csúszásvédelmi cipőnek, így az nem véd a megcsúszástól.

– Az adott típusú EC tesztnek megfelel: Mindegyik szakmai használatra készült cipő egy szakértő testület által van bevizsgálva.

A hajlékony kerámiaszálas talpközép védelem

Az EN ISO 20345:2004-20346:2004-20347:2004 jelzések garantálják:

– Kényelem és megbízhatóság tekintetében a teljesítmény szintje egy kiegyensúlyozott európai szabvány alapján van meghatározva.

– Az acélbetét jelenléte véd 200 Joule-lal megegyező nagyságú energiájú zuhanó tárgyak ütésével szemben és maximum 15kN nagyságú terhelés mellet az összenyomódástól is (Ez körülbelül 1500 kg-os terhelésnek felel meg);

– Az EN ISO 20347:2004 jelzésű lábbeli garantálja az összenyomódástól való védelmet 10 kN nagyságú terhelés mellett is(Ez körülbelül 1000 kg-os terhelésnek felel meg);

– A talpátszúródás ellen védő acéllemez garantálja az átlukasztással szembeni ellenállást 1100 N-nak megfelelő terhelés mellett is. A hozzátartozó azonosító jelzés: P.

– Az EN ISO 20347:2004 jelzésű lábbelik nem garantálják az összenyomódástól való védelmet, mivel ezek a termékek nem lettek ellátva acélbetétes lábujjvédelemmel (ennélfogva nem felelnek meg az összenyomódást vizsgáló teszten sem).

Az európai szabványok jelentése:

EN ISO 20344:2004 Módszertani és általános követelmények tesztje

EN ISO 20345:2004 Biztonsági cipő 200 J nagyságú acélbetétes ellenállással kiegészítve

EN ISO 20346:2004 Biztonsági cipő 100 J nagyságú acélbetétes ellenállással kiegészítve

EN ISO 20347:2004 Foglalkozás által megkövetelt kiegészítésekkel ellátott biztonsági cipő

(speciális használatra)

EN ISO 20345:2004 Az EN ISO 20345:2004 jelzésű munkacipők „S” jelzéssel vannak ellátva (S=Safety, azaz biztonsági). Az „alap” kategóriás cipő „SB” jelzéssel van ellátva (S=Safety, B=Base, azaz alap), melynek az alábbi minimum követelményeknek kell megfelelnie:-felsőrész hossza, – lábujjvédelem (minimum hosszal és terhelhetőséggel); – felsőrész anyaga: magas minőségű kezelt marhabőr és/vagy szintetikus bőr vagy ahhoz hasonlatos; -elülső betét; – talpbetét; – bármilyen anyagból készült talprész, lehet puha; – a felsőrész alacsony szárú cipő estén lehet nyitott.

Az „SB” lábbeli NEM tartalmazza az alábbi összetevőket, kivéve, ha azok külön fel vannak tüntetve: – antisztatikus képesség; – ütődést elnyelő sarokrész; – vízlepergetés és elnyelés a cipő felső részén; – csúszásgátló talprész; – hátulsó betét; – durva szemcséjű hasított bőr felsőrész; -talpátszúródás ellen védő acéllemez.

EN ISO 20346:2004 Az EN ISO 20346:2004 jelzésű munkacipőket „védelmi lábbeliknek” nevezik. Ezek a cipők lényegükben megegyeznek a biztonsági cipőkkel. Az alábbiakban különböznek mégis: – 100 J nagyságú acélbetétes ellenállással kiegészítve; – „P” (P=Protective, azaz védelmi) jelzéssel ellátva az „S” jelzés helyett. Megj.: Csak olyan munkakörnyezetben használandó, ahol a 100 J energiájú ütődés ellen biztosított védelem elegendő.

EN ISO 20347:2004 Az EN ISO 20347:2004 jelzésű munkacipőket „foglalkozási lábbeliknek” nevezik. Ezek a cipők lényegükben megegyeznek a fent vizsgált lábbelikkel. A különbség mégis, hogy nincsenek ellátva acélbetétes védelemmel. A megjelölésben az „S” és „P” betűket „O” betű helyettesíti (O=Occupational, azaz foglalkozási), tehát a megjelölésük: OB, O1,O2,O3.

Egy üvegszálas orrmerevítő

Csomagolás, tárolás, karbantartás, szavatosság:

– A cipők dobozba vannak csomagolva és raktárépületben kell őket tárolni szobahőmérsékleten.

– Tisztítsa lábbelijét kefével, ronggyal, használjon munkakörülménytől függően cipőpasztát, fényezőt a bőr felső részén.

– Ne szárítsa cipőjét hőforrásokhoz közel vagy közvetlen hőforrás által.

– Szavatossági időt a rengeteg befolyásoló tényező miatt nem lehet meghatározni (pl.: tárolási környezet nyirkossága és páratartalma, a cipő anyagainak szerkezeti változása az idő múlásával)

– A raktárépületben való tárolási idő meghatározása sem határozható meg teljes magabiztossággal a fent megnevezett  befolyásoló tényezők miatt. Általánosan három év a becsült maximális tárolási idejük azoknak a cipőknek, melyek anyagukban poliurethánból készültek, vagy a talpuk poliurethán anyagú. Más anyagból készített lábbelik becsült leghosszabb tárolási ideje öt év. A fent felsoroltak új lábbelikre vonatkoznak, melyeket dobozokba csomagoltak és a megfelelő feltételek mellett tároltak, elkerülve az erős hőmérséklet ingadozást és a viszonylag nagy páratartalmat.

Használat előtti ellenőrzés:

– Használat előtt ellenőrizze, hogy jól lehet rögzíteni a cipőt a lábára, ellenőrizze a talprész vastagságát és bizonyosodjon meg arról, hogy a cipő valóban rendelkezik minden tulajdonsággal, amely megjelölése szerint része.

– Amennyiben a cipő rendelkezik acélkaplis (vagy egyéb orrvédelemmel) és/vagy acéltalp lemezzel, bizonyosodjon meg róla, hogy valóban része ez a cipőnek a használatba vétel előtt.

– Cserélje ki a cipőt bármilyen hiba vagy sérülés esetén.

– Meleg és száraz környezetben javasoljuk olyan cipőt használjon, melynek lehetőleg a vízgőz áteresztő képessége nagyon magas. (pl.: S1/S1P)

– Párás munkakörnyezetben javasoljuk használjon vízlepergető és elnyelő képességű felsőrésszel rendelkező lábbelit. (pl.:S2/S3)

A Gyorskioldó szerkezetet (DPR 547, 1995. 04. 24.) izzó anyag vagy korrozív folyadék a cipőbe jutásakor kell használni.

A megfelelő munkakörnyezetnek megfelelő védelmet nyújtó lábbeli kiválasztásának felelőssége a munkáltatót terheli.

Kizárólag a HRO jelzéssel ellátott cipők felelnek meg a „közvetlen hőellenállásra” vonatkozó  kiegyensúlyozott EN ISO 20344:2004 rendszabályozásának.

Eltávolítás:

Az alábbiak minősülnek veszélyes hulladéknak az Európai Hulladék Katalógus (C.E.R.) szerint is beazonosítva: Bőr: 04.01.99 – Textil: 04.02.99 – Cellulóz anyagok: 03.03.99 – Fémes anyagok: 17.04.99 o (17.04.07) – PU és PVC borítású talprészek, gumiszerű műanyag és műanyag anyagok: 07..02.99.

Antisztatikus lábbeli:

A fent nevezett tulajdonsággal rendelkező lábbeli birtokában javasolt szigorúan betartani az alább felsoroltakat: Antisztatikus jellemzőkkel rendelkező cipőket akkor kell használni, mikor szükséges kizárni, vagy a lehető legjobban lecsökkenteni az elektromos töltések felhalmozódását, mely veszélyes és kártékony kockázatokkal járhat a viselő számára (gyúlékony vagy robbanékony elegyek meggyulladása, stb.). Az antisztatikus cipők nem nyújtanak teljes védelmet áramütéssel szemben, többek között az élő szövettel való érintkezés esetén sem, mivel a cipő kizárólag a cipőtalpa és a föld között nyújt áram elleni védelmet. Amennyiben az áramütés lehetősége fennáll a közvetlen, élő szövettel való érintkezésből kifolyólag, további óvintézkedéseket kell tenni, vagy speciális felszerelést kell használni. A talpazat elektromos ellenállása jelentősen változhat, ha a talprész meghajlásnak vagy elhajlásnak van kitéve, ha az anyag egyenletesen van beszennyezve ill. különösképp a nedves környezetben való munkavégzés esetén. Javasoljuk időről-időre tesztelje cipője antisztatikus képességét, hogy biztonságban lehessen annak e tulajdonsága felől. Ezek a tesztek kifejezetten a veszélyzónákba való belépés előtt ajánlottak. Használat esetén fontos, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy a padló ellenállása nem érvénytelenítheti a termék védelmet nyújtó hatását. Semmilyen szigetelő elemet nem helyezhet bele a lábbelibe, a talp belső része és a láb közé; ha mégis előfordulna, ellenőrizze a cipő és az extra szigetelés kombinációjának elektromos tulajdonságait.

EN ISO 20344/5/6/7:2004 által meghatározott értékek: A cipő akkor minősül antisztatikusnak, ha a talp ellenállása 0,1 MΏ  és 1000 MΏ közt van.  0,1 MΏ ellenállás alatt konduktív lábbelikről, 1000 MΏ felett szigetelő lábbelikről beszélünk. Teszt feszültség: 100 Volt, egyenáram. Bármely S1 – S2 – S3 – O1 – O2 – O3 – A jelzésekkel ellátott lábbelik antisztatikusnak számítanak.

Elektromosan szigetelő lábbelik:

Szigetelő tulajdonságokkal rendelkező lábbeli korlátozott védelmet biztosít sérült elektromos berendezésekkel való véletlenszerű kapcsolatba lépés esetén, ezért minden pár cipőhöz mellékelni kell az alábbi információs tájékoztatót:

1.Szigetelő tulajdonsággal rendelkező lábbeliket áramütés veszélyének fennállásakor kell hordani, pl.: sérült elektromos berendezések jelenlétében

2.Szigetelő tulajdonsággal rendelkező lábbelik nem védenek 100%-os mértékben az áramütéstől, ezért lényeges, hogy további óvintézkedéseket tegyen meg, hogy azt elkerülje.

3.A lábbeli elektromos ellenállása, a cipő teljes élettartamán keresztül megfelel az EN50321:1999,6.3 szabvány követelményeinek.

4.A védelem ezen szintje az alábbiak szerint értelmezhető:

1.Vágási sérülés, horzsolások, kémiai eredetű sérülések rendszeres ellenőrzést követelnek a sérült lábbelin.

2.Az 1. alpont alá sorolható cipők magukba szívhatják a vízgőzt, párát, különösen, ha huzamosabb ideig nyirkosabb helyen van használva és ezáltal vezetőkké válhatnak.

5.Ha a lábbeli olyan munkakörnyezetben van viselve, ahol a talp -például- kémiai anyag szennyezettségének van kitéve, fokozott figyelmet kell fordítani a lábbeli állapotára a veszélyzónákba lépés előtt, mert ezek az anyagok károsíthatják az elektromos tulajdonságait a lábbelinek.

6.Javasoljuk ellenőrizze a szigetelő tulajdonságait a lábbelinek minden használat előtt, a megfelelő tesztekkel.

Class 00 500V CA vagy 750V CC

Class 0 1000V CA vagy 1500 CC

Cserélhető talpbetét:

A laboratórium által már minősített lábbeli a benne található kivehető talpbetéttel együtt lett hitelesítve. Csak a gyártó által forgalmazott eredeti tartalék talpbetéttel helyettesítse a cipőben található talpbetétet, ellenkező esetben a gyártó nem tudja garantálni a lábbeli biztonsági tulajdonságainak fennállását.

Sokoldalú cserélhető talpbetétek

Lábvédelmi szabványok:

Lábvédelmi kínálatunkban megoldást nyújtunk szinte minden létező munkaterületen. Legyen szó hideg, meleg, csúszós, vagy olajos munkakörülményekről. Védőlábbeli modelljeink magas fokú védelmet biztosító acél orr-merevítővel készülnek, melyekre az alábbi szabványok vonatkozhatnak:

EN ISO 20345:2011 Nemzetközi szabvány alap, mely követelményeket ír elő az általános célú biztonsági lábbelikre. Magában foglalja például a mechanikai kockázatokat, a csúszásmentességet és a termikus kockázatokat. Az osztályozási rendszer az alábbiak szerint határozza meg egy lábbeli védelmi képességeit:

SB: Acél orrmerevítővel, mely megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít

SBP:  SB standard továbbá acél talplemez a talpátszúrás ellen.

S1: SB standard továbbá zárt kéregrész. Antisztatikus tulajdonságok, és energialenyelő sarok.

S1P: S1 standard, továbbá talpátszúrás elleni védelem

S2: S1 standard, továbbá nedvességfelszívódás elleni védelem és alacsony vízgőzáteresztő képesség.

S3: S2 standard továbbá acél talplemez

S4:  Egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik 200 J acél orrmerevítővel. Antisztatikus tulajdonságok és energiaelnyelő sarok.

S5: S4 standard, továbbá talpátszúrás elleni védelem.

EN ISO 20347:2012

Nemzetközi szabvány, mely meghatározza a munkahelyi lábbelikre vonatkozó alap és kiegészítő követelményeket. Ezen lábbelik nincsenek kitéve semmilyen mechanikai kockázatnak.

OB: Megfelel az EN ISO 20347:2012 szabvány előírásainak

O1: Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonságok, energiaelnyelő sarokkialakítás

O2: O1 víz behatolása, és felszívódása

O3: O2 talpátszúrás elleni védelem

O4: Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonságok, energiaelnyelő sarokkialakítás

O5: O4 talpátszúrás elleni védelem.

EN ISO 13287:2012

Ez az európai szabvány meghatározza a csúszási ellenállásra vonatkozó vizsgálati módszereket a hagyományos talpú biztonsági és védőlábbelik tekintetében. Nem alkalmazandó a különleges rendeltetésű lábbelikre, melyek tüskékkel, fém szegecsekkel, vagy hasonló megoldásokkal rendelkeznek.

A lábbeli bizonyos felületekre történő helyezése után normál erővel horizontálisan mozgatják. A súrlódási erőt mérik és a dinamikus súrlódási együttható kerül kiszámításra.

Amennyiben a talp megfelel a kerámialapon (SRA) és az acél padlón (SRB) végzett teszteléseknek egyaránt, megkapja az SRC jelölést.

EN ISO 13287:2012
Jelölés Tesztelési felület Súrlódási tényező (EN 13287)
Sarok megcsúszása Felület megcsúszása
SRA Kerámia lap SLS >0.28 >0.32
SRB Acél padló glicerol-lal >0.13 >0.18
SRC Kerámia lap SLS* & acél padló glicerol-lal >0.28>0.13 >0.32>0.18

*víz 5% szódium –lauril szulfáttal (SLS)

EN 61340-4-3:2002

Elektrosztatika. 4-3. rész:

Szabványos vizsgálati módszerek különleges alkalmazásokhoz. Lábbelik

Az IEC 61340 szabvány ezen része meghatározza a tesztelési eljárásokat a lábbelik elektromos ellenállásának vizsgálatához.

 

 

Alexa Seleno
@alexaseleno
0
    0
    Kosár Tartalma
    A kosár üresVissza a Shopba
    Lábbelik használati útmutatója